ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЕБСАЙТ
Този уебсайт е с изтекли права. За повее информация влезте в контролният си панел тук.

БългарскиСтилът Ар Нуво

  • 12/05/2016 12:44
  • |
  • 0 коментара
През 19в, интериорният дизайн е бил реализиран основно в неокласически стил. Историцизмът е бил господстващото течение, а интериорът изпълнен в стил Ар нуво се е зародил, като контрапункт на този традиционализъм. Между 1890 и средата на 1910 г., Ар нуво се е зародило в Лондон и Париж, а целта е да се обедини изкуство и дизайн в едно. Дори скучните ежедневни предмети са се превърнали в своеобразни произведения на изкуството.
1 2 3

           Стилът Ар нуво е бил представен 1910 г на  Paris Exposition Universelle, въпреки, че е бил считан за твърде авангарден и дори революционен за времето си. Тези, които са израснали по време на Викторианския период , считали новия стил за твърде екстравагантен и са били отблъснати от неговата твърде сложна природа. Взимайки от многообразието на различни влияния, от изкуството на келтите до това на японците, Ар нуво е намерило широко приложение в различни аспекти на изкуството: архитектурата, декорацията, изящното изкуство, бижутерията, стъкларството и илюстрациите.

         Направлението се разпространило навсякъде по света, а в различните страни е придобило различни наименования: стил Либерти в Италия, Югендстил в Германия, Сецесион в Австрия и Тифани в Америка. Характерни за периода са били флоралните мотиви, издължените извити линии, линеални форми и стилизираните дамски силуети. До 1920г обаче, Ар нуво отстъпва място на стилът Ар деко, въпреки че се забелязва бегло завръщане към Ар нуво през 60те години на 20в.

Какво точно е Ар нуво?

             

            Основна част от стила са били, както издължените извивки, така и линеалните форми. Чарлз Рени Макинтош е един от най-известните дизайнери в този период. Той е архитект, дизайнер и живописец. Много бижута по негов дизайн се произвеждат и до ден днешен. Основна част от елементите на дизайна в този период са заимствани от природата, като стилизирани изображения на цветя, паяжини и пера. Стилът е бил екстравагантен и декадентски.

Как да постигнем стил Ар нуво в дома си?

           Има много начини, по които може да интегрираме Ар нуво в модерното жилище. Ето и някои от начините да копирате този стил и да превърнете дома си в Ар нуво рай:

Стени 

           Цветовете в интериора са приглушени и нежни. Може да постигнете Ар нуво визия, като използвате сиво, цвят горчица, кафяво, маслинено зелено и лилаво. Богатите на орнаменти тапети са били особено популярни за периода, въпреки че днес биха били малко прекалени, ако бъдат поставени на всички стени. Вместо това предлагаме да поставите такъв тапет на стена акцент, а останалите стени в помещението да ги боядисате в един светъл, неутрален тон.

Подове

            За да пресъздадете автентичен Ар нуво стил, задължително трябва да заложите на естествен паркет или поне настилка с дървесен завършек. Ако пожелаете можете да боядисате пода в бяло или да изберете светло дърво.

Осветление

            Ключът към автентичен Ар нуво стил, може да се сведе до едно единствено нещо- лампа Тифани. Пъстроцветното стъкло, върху тежка бронзова основа, се е превърнало в символ на периода.

Декорация

          Дизайнът трябва да е богат на декорации и орнаменти. Мебелите могат да имат извити или прави линии, които да са устремени във височина, а вратите да представят рисувано стъкло, което изобразява стилизирани стъбла, листа или цветове на растения. Рисуваното стъкло е особено впечатляващо, когато се използва при направата на скринове, гардероби и огледала.

Ар нуво влияние

            Стилът Ар нуво се е родил по време на Индустриалната революция и е бил разпространен благодарение на новата възможност за масово производство на домакински потреби на разумни цени. Като концепция се е доближавал до тази на направлението Изкуство и занаяти, с тази разлика, че направлението Изкуство и занаяти е имало за цел да произвежда предмети уникати, докато смисълът на Ар нуво е бил взаимозаменяемостта.  Периодът е бил белязан от минималното влияние на Рококо и огромната роля на ботаниката, която е била задълбочено изучавана и пресъздавана в дизайна.

Заветът Ар нуво

           Ар нуво е оставил след себе си влияние в две основни направления. Първо, някои от най-великите дизайнери на 20в са били силно повлияни от Ар нуво направлението, като се има предвид училището по дизайн Баухаус в Германия и движението Де Щaил в Холандия. Също така този стил е оставил трайна следа в дизайна на постери и илюстрации.

           Въпреки че направлението Ар нуво не е просъществувало дълго време, този период е оставил редица впечатляващи монументи. Тъй като Ар нуво е своеобразен мост между Неокласицизма на 19 в и Модернизма. Някои сгради в този стил дори са обявени от UNESCO за световно наследство. Добър пример е целия градски център на латвийския град Рига, където повече от 750 сгради са конструирани в Ар нуво архитектурен стил.

           Tова направление е оставило трайни следи и в интериора. За епохата си е било считано за революционно и именно поради тази причина популярността му е била широко разпространена сред тези, които са имали за цел да следват най-новите тенденции. За съжаление, този стил е просъществувал твърде кратко, защото е придобил репутация на твърде изкривен, разточителен и най-вече изключително скъп.

         Все пак не е невъзможно да включите красивите и стилни предмети, характерни за Ар нуво във вашето модерно жилище. Съчетавайки бароков привкус  с по-модерни линии, можете да постигнете вълнуващ, осъвременен Ар нуво вариант.  Със своите свободни, женствени форми, този стил внушава изтънчена красота, която ще освежи дома ви. Със сигурност не бихте могли да се спрете на по-подходящ стил от Ар нуво, ако желаете жилището ви да излъчва класа и аристократизъм.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност:


 

За Контакт:

Арей Груп  ЕООД

    гр. Пловдив, ул. Победа №31 

    ет. 2, офис №5

   Тел.: +359 876 03 63 63

   Email:  array.visuals@gmail.com